måndag 10 december 2012

Snö och pyssel och lite forskning

Oj, vad mycket snö vi har fått här i Skåne. Yngsta prinsessan är överlycklig och man kan väl säga att maken inte är lika lycklig. Tur vi inte bor på en hörntomt....det är mycket nog att skotta bort och jag kan inte hjälpa till.
Egentligen gör jag inte så mycket alls, jag orkar inte och jag vet att det inte är någon som förväntar sig det heller men detta är liksom inte "jag" och det känns svårt. Ska jag vara såhär trött under hela behandlingen? 21 veckor, dyrbara veckor av mitt liv, livet med min familj? Jag vet att det är som tuffast veckan efter behandlingen men det är liksom svårt att se att jag ska orka igen. Jag håller masken och säger att jag snart blir piggare igen men jag vågar knappt tro på det men säger jag det tillräckligt många gånger kanske jag snart kan tro på det.
När jag lämnat lillskruttan i skolan idag la jag mig på soffan och vaknade lagom till lunch. Inte ens tv orkar jag titta på och jisses vad många dåliga program det går på dagarna, kanske tur man slocknar till lite då och då.
En liten ljusglimt i "dimman" idag har varit att jag och döttrarna suttit och pysslat julkort ikväll. Ni som känner mig väl vet att pyssel inte riktigt är min grej men det kräver i alla fall inte så mycket kraft och energi. Och, döm om min förvåning så hade jag roligt :) Det blev väldigt fina kort.Jag upptäckte knutjäveln mellan mammografiundersökningarna och då kallas det tydligen Intervallcancer:
Intervallcancer är cancer som uppkommer mellan två screeningar, dvs. under tiden mellan en bröstcancerscreening där personen konstaterats vara frisk och följande screening. Ungefär var tredje fall av bröstcancer hos kvinnor i screeningålder är intervallcancer. Antalet fall av intervallcancer ökar när intervallet mellan screeningarna blir längre.
"Forskare i Norge har följt drygt 7 000 kvinnor som fått bröstcancer före och efter sina mammografibesök. De ville ta reda på om tumörer som upptäcks mellan screeningsundersökningarna innebar en sämre prognos för patienterna.
Nu finns svaren i en artikel som publicerats i British Medical Journal, BMJ. Där framgår att inget tyder på att dessa cancrar är farligare. Visserligen var intervallcancrarna, något större än tumörerna som upptäcktes i jämförelsegruppen, men man kunde inte se några iögonfallande skillnader vad gäller till exempel spridning till lymfkörtlar. Efter tio års uppföljning tydde heller inget på att kvinnor i de olika grupperna levde längre i den ena eller andra gruppen."

Så, nu vet vi det. Jag kan dock tvivla lite på det eftersom OM min knutjävel upptäckts först vid nästa mammografi så hade den med all säkerhet hunnit växa till sig och sprida sig ännu mer. Det är ju en aggressiv jävel, grad 3, inget att leka med direkt. Chansen att överleva borde vara större ju tidigare den upptäcks, naturligtvis beroende på vilken sorts cancer det är, men jag är ju inte forskare bara cancerpatient...ja, det är det jag är just nu, en patient med cancer, skit också :(

2 kommentarer:

 1. Jobbigt att se dig så trött och tagen av en liten promenad =( Men ändå skönt att se dig på fötter.

  Allt som inte är negativt måste väl vara positivt, så bra att det inte är någon skillnad när det upptäcks. Annars trodde jag att de som upptäcks mellan mammografierna växer snabbt och att det inte är bra. Skönt att höra. Vilken tur att du upptäckte knölen själv!

  Kramar från Malin (med hörntomt och dubbeluppfart.. =))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, visst är det så att det som inte är negativt är positivt.
   Ja, du har en del att skotta:)

   Kram

   Radera