tisdag 4 december 2012

Nedräkningen börjar...

PICClinen är på plats.
De är väldigt proffsiga och omhändertagande på Onkologen plan 2, jag kände mig helt trygg. De började med att mäta armen från vänster armbåge till höger nyckelben, de frågade hur lång jag är, 169 cm, men den längden de fick motsvarade en längd på 178 cm....en del har lite långa armar :) Katetern de sätter in mäter ca 42 cm!!!! Sköterskan tittade med ultraljud för att se vilket blodkärl hon skulle använda. Jag blev noga tvättad för att vara helt steril, armen packades in i gröna operationsdukar och hela jag täcktes av sterila gröna lakan som tejpades fast för att sitta ordentligt. Jag fick en varmvattenhandske i handen och 1 vid axeln så det var varmt och skönt. Lite soft musik och sen satte de igång. Lokalbedövingen, 4 sprutor kändes litegrann men sen kändes det inte så mycket mer. Det spände lite när hon förde in katetern och efter en liten stund skulle den förbi ett ställe på halsen och då fick jag böja huvudet så att den kom rätt. Det tog ca 40 minuter och sen packade hon in armen ordentligt innan jag gick och tog en lugnröntgen. Röntgen visade att PICClinen sitter precis där den ska :) Imorgon ska den användas för första gången....När bedövningen släppt gör det lite ont, det spänner och drar lite just där hon gjorde ett litet snitt för att få in PICClinen men det känns ok med alvedon.

Maken och jag åt en välförtjänt lunch innan vi körde hem för att vila (jag) och jobba (maken) ett par timmar innan det var dags för besök hos sjukgymnasten.
Allt var bra hos sjukgymnasten, jag har samma rörlighet som före operationen för 5 veckor sen och hon böjde och tänjde och kände på arm och bröst (väldigt många som klämt på dem de senaste veckorna...) hon sa att det kändes mycket mjukare och bättre än man kunde förvänta sig efter så kort tid. Skönt, jag suger i mig det som är positivt och lägger det i minnesbanken :)

Nu har NEDRÄKNINGEN inför att bli friskförklarad börjat. PICClinen var nummer 1 och nu är den avprickad, klar färdig :)
Kvar på behandlingslistan står:
FECbehandling 1 (Cytostatika)
FECbehandling 2 (Cytostatika)
FECbehandling 3 (Cytostatika)
Docetaxelbehandling 1 (Cytostatika)
Docetaxelbehandling 2 (Cytostatika)
Docetaxelbehandling 3 (Cytostatika)
Strålning 25 gånger
Tabletter 1 tablett/dag x 5 år = 1825 st.....
Dessutom: omläggningar av PICClinen 1 ggr/vecka, blodprover och EKG under cytostatikabehandlingen...

Medicinlistan:
Fragmin spruta, blodförtunnande 150 st, nej 149 är det ju kvar efter kvällen spruta :)
Betapred, kortison 400 tabletter
Zofram, 50 tabletter
Pimperan 100 tabletter
Emend 3 x 125 mg
Emend 6 x 80 mg
...dessutom alvedon, panodil, ipren vid behov...och inte att förglömma laxerdroppar vid behov, hoppas att det inte uppstår...

Detta är onekligen ett heltidsjobb på Onkologen. Imorgon ska jag börja hemma med medicin kl 9 och sen vara på plats på Onkologen kl 10 för första cyton...är lite nervös men samtidigt glad över att det sätter igång, bort med de cancerceller som kan finnas kvar, bort med dem!!!!!5 kommentarer:

 1. Så nu stiger du på tåget och påbörjar din resa. Hoppas att smådjävlarna har vett att omgående skrumpna ihop och lämna tåget. Hoppas att din resa blir så skonsam som den bara kan bli och även om du under resans gång troligen vid minst ett tillfälle kommer att fråga dig om du stigit på rätt tåg så ha målet klart för dig. Tåget kanske måste byta spår, ta en annan väg men det kommer att nå sitt mål, var övertygad om det.

  Även om jag inte kommenterat dina inlägg på alltför lång tid så finns du och din familj ständigt i mitt och Hans hjärta och tankar. Kram från oss i Kvärlöv

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Maritha,
   Ja, resan som kommer vill ingen vara med på, priset är alldeles för högt. Samtidigt är det den enda vägen att gå, det finns inga alternativ, så jag, som alltid har kontroll släpper på den nu och låter andra ta över lokförarposten. Jag hänger med och gör allt vad de säger att jag ska göra. Allt för att bli frisk.
   Kram

   Radera
 2. That's my girl, go for it!

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Jag vet inte om du ser statistiken på din blogg, i så fall har den nog slagit någon form av rekord idag. Jag hittade hit och jag har suttit och klickat mig igenom en massa av dina inlägg och flera av dem har jag läst säkert 10 gånger. Dessutom har jag skickat länken till din blogg till några nära vänner som också varit här och läst. Vem är jag? En Malmöbo som fick mitt högra bröst och 10 lymfkörtlar bortopererat i januari och som i morgon ska få min PICCline och på onsdag min första cellgiftsbehandling. En Struts av stora mått, jag har inte velat ta det här till mig och att hitta din blogg har varit en stor hjälp för mig idag. Tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Vad roligt att du hittade hit och vad glad jag blir att bloggen har varit till hjälp för dig, det värmer i hjärtat.
   Jag hoppas att det gick bra att få picclinen idag och att din första behandling imorgon går bra. Onkologen är väl nästan det sista stället man vill vara på men när det nu behövs så är det bra. De är mycket kompetenta och duktiga och kommer att ta väl hand om dig. Jag förstår om det känns som en lång resa genom cytostatikaland men resan känns kortare än man tror. Önskar dig stort lycka till!

   Radera