måndag 4 mars 2013

Sjuk eller biverkningar?

Kunde inte somna igårkväll, låg och vände och vred på mig, halsbränna, (vanlig biverkning) gjorde att jag bara kunde ligga på ryggen. Slumrade till och vaknade 2.30 och behövde gå på toa, kan väl säga utan att nämna några detaljer att om det kommer både ut och upp är det svårt att få ihop det. Jisses vilka mängder...Men är jag sjuk, dvs magsjuk eller är det biverkningar av cytostatikan? Jag mår inte illa men känner mig lite smått svettig och matt men det kan ju oxå vara biverkningar. Inget mer upp däremot ut, magen kraschade även förra gången så det känner jag igen, det kanske är biverkningar i alla fall? Nåväl, maken jobbar hemma idag så han lämnade Lillsessan i skolan idag. Får se hur jag känner mig i eftermiddag, lite frisk luft är bara bra men jag vill ju inte smitta någon.

Tänkte att jag skulle nämna lite om statistik.
Det är många som kommenterat förra veckans glädjande nyhet att Sverige ligger i topp för överlevnaden i 6 undersökta länder. 19 av 20 kvinnor levde fortfarande 3 år efter insjuknandet enligt rapporten. Forskarna säger att 90 % lever efter 5 år.
Felaktigt kan man ju då tro att det är den faktiska överlevnaden dvs att 90 % av cancerpatienterna dör av ålder eller annan sjukdom. Statistiken bygger enbart på kortsiktiga studier utifrån de behandlingsmetoder som finns just nu. Det är omöjligt att göra en livslång studie baserat på den medicinen som ges i dagsläget helt enkelt eftersom patienterna inte hunnit bli så mycket äldre än. Den behandlingen som jag och fler med mig får, är individuellt anpassad och därmed ökar överlevnaden och jag är så tacksam för det men att säga att 90% överlever sin bröstcancer är fel, i alla fall utifrån mitt sätt att se det...Att överleva innebär för mig att bröstcancer inte är orsak till min död och det jag egentligen vet är att 90 % överlever i 5 år.
Jag undrar hur många kvinnor som inte får återfall alls efter dagens behandlingar och därmed dör av ålder och då alltså har överlevt sin cancer. Jag tror tyvärr inte att det procenttalet är så högt...
Bara lite om vad statistiken egentligen kan betyda...
Nu ska ni inte tro att jag gräver ner mig för att jag inte tror att så många dör av ålder. Tvärtom ser jag på framtiden med tillförsikt. OM jag får ett återfall tror jag att medicinerna är ännu bättre om ett par år och forskarna har nu börjat forska på förebyggande behandlingar till de kvinnor som ligger i högriskzonen. Tror att det minskar antalet som insjuknar vilket är kanon:)
Mina tankar går till hur viktigt det är att göra det man vill och önskar medan det går. Jag kommer inte att skjuta upp saker "tills jag blir pensionär", jag kommer att göra det jag vill här och nu, livet är för kort för att vänta på, det gäller att leva i nutiden. Carpe Diem!!!!

OBS: Mina tankar kring statistik är enbart min egna tankar och funderingar och inte baserade på någon forskning.

2 kommentarer:

 1. Sjuk eller biverkningar! Inte alls lätt att veta. Hoppas verkligen att du mår bättre ikväll! Bra att maken arbetar hemma så att han kan pyssla om dig så mycket du vill och behöver.
  Att göra det man vill och inte vänta! Då har du redan svaret på hur hösten ska se ut! Älskar dig, kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, min önskan är klar, ska bara få ihop det oxå :)
   Kramar

   Radera