torsdag 28 mars 2013

Nytatuerad

Första besöket på strålningsavdelningen plan 0 dvs i källaren på sjukhuset...
Vi blev mottagna av en sjuksköterska som berättade hur det skulle gå till, jag fick lite skriftlig information om biverkningar och sen var det dags att bli förberedd.
Jag fick ligga på en brits i en röntgenapparat och göra en CT röntgen av bröstkorgen. Det var viktigt att ligga absolut stilla och den ställningen jag låg i idag kommer jag att ligga i alla gångerna som jag strålas. De tog foto på hur jag höll mina händer och armar och ritade prickar, ringar och linjer och tatuerade in tre svarta punkter, en på vardera sida och en mitt mellan brösten. När jag sen strålas ska en linje gå genom dessa punkterna så att strålningen kommer absolut exakt. Punkterna kommer att sitta för evigt men de ser ut som små leverprickar så de syns knappt.
Behandlingen kommer att ta ca 1 minut....biverkningar är ofta en rodnad på huden, lite som när man bränt sig i solen, svullnad, ömhet både på bröstet och bak på ryggen eftersom strålningen går genom kroppen och en psykisk trötthet som inte går att sova bort....lungan kan också bli påverkad och ge en inflammation ett par veckor efter avslutad behandling. Sen finns det värre biverkningar i form av förändringar på lungan, strålskador i form av b.la nervskador och enligt senaste forskningen ökar risken för hjärtinfarkter med 50 % efter en strålbehandling i upp till 20 år efter avslutad behandling:(
Jag har förberett mig genom att köpa aloeveragel och ringblomsalva som ska smörjas på varje dag. På sjukhuset ger de kortisonsalva men det tunnar ju även ut huden så jag vill undvika den om det går. Blir det mycket irriterat på bröstet finns speciella silikonplåster som man kan sätta på för att skydda huden ännu mer.
Det har varit vackert väder idag så jag bestämde mig för att promenera hem från sjukhuset. Det är inte långt, tar ca 8 minuter med bil, och det gick över förväntan. Jag blev riktigt trött och somnade 1 timme när jag kom hem. Resten av dagen har det varit vila på programmet. Jag sov dåligt inatt och det märktes idag. Jag har haft mycket skelettvärk både dag och natt och varit uppe och knaprat tabletter inatt och även idag har jag varit tvungen att ta värktabletter. Sprutorna ska jag ta t.om söndag sen bör värken vara borta. Usch va trött jag blir på alla krämpor :( men här kommer flera:
Igår gick en kindtand sönder och nu såhär i påskatider är det stängt hos tandläkaren men jag fick en tid direkt på tisdagmorgon kl 8.20. Kroppen tar ju mycket stryk av alla behandlingar och mun och tänder är inget undantag. Små blåsor, muntorrhet, svampinfektioner och sen att jag alltid var tvungen att ha något i munnen den första tiden när jag mådde så illa var ju inte heller så bra. Tandborstning och munskölj har jag varit noga med men som sagt även tänderna tar stryk.
Det blev mycket gnäll idag och så är det ibland. Detta tär på humöret och imorgon känns det säkert bättre igen.
Påskkramar till er alla

4 kommentarer:

 1. Gnäll på Karin, jag beundrar din styrka, hur du kämpar på trots alla biverkningar och ändå orkar hålla humöret uppe! Du är stark! Kämpa på och gnäll på, det får man göra och iband mår man bättre av det :) Glad Påsk och stor kram/ Kusin Annica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack:)
   Glad påskhälsningar till dig och familjen <3

   Radera
 2. Som du kämpar kära kusin!!! Inte för att det hjälper men vi följer dig, tänker på dig och pratar om dig!

  Förresten, har du provat Fluortabletter från Apoteket? Perfekt mot muntorrhet och illamående, lite som en minigodis som smälter i munnen och är ju inte precis dåliga för tänderna heller :)

  http://www.apoteket.se/privatpersoner/radochprodukter/Sidor/MunoTander_Mun-ochtandhygien_Forstark_Forstark.aspx?filter=0&doublerow=True&list=MunoTander_MunoTandhygien_Forstark&listtitle=Alla+produkter+f%C3%B6r+Mun+%26+t%C3%A4nder

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo Jörgen, det hjälper faktiskt att veta att ni är många som följer mig. Det hjälper naturligtvis inte mot värk och annat elände men själen blir hjälpt och det är viktigt. Att veta att ni bryr er om och inte drar er undan utan finns där lite överallt i världen är oerhört betydelsefullt, mer än ni kan ana.
   Kramar

   PS: Tack för tipset

   Radera