tisdag 16 april 2013

Jag har fått en chans till...

För 6 månader sen fick jag beskedet som ingen vill ha, beskedet som fick livet att förändras, som fick mig att bli en annan som jag aldrig träffat förut och som jag inte kände igen. Diagnosen förde med sig oro, ilska, rädsla, gråt och förtvivlan hos mig och min familj och de nära jag har omkring mig. Knutjäveln, skitcancern som flyttade in hos oss som en objuden och ovälkommen gäst, en gäst som för alltid lämnat spår hos oss, både synliga på min kropp och osynliga i själen...
Knutjäveln är borta och förhoppningsvis alla cancerceller också. Vi har gått igenom mycket för att få bort skiten. På 6 månader har min kropp opererats, fått cellgifter, infektioner, sprutor, strålats (har nu 15 gånger kvar), strypt äggstockarnas östrogenproduktion och fått en massa biverkningar ex tappat allt hår inkl. ögonfransar och bryn, illamående, skelettvärk, torra slemhinnor, svampinfektioner, ledvärk, tappat smaksinnet, diarré, kräkningar, blåsor i munnen, torr i huden, naglar missfärgade, huvudvärk, koncentrationssvårigheter, dåligt minne och trötthet, denna trötthet som inte är lik någon annan trötthet.
Har det varit kämpigt? Ja, det har varit ett helvete. Nu återstår att komma tillbaka till livet, det vanliga, det vardagliga, det som de flesta av er har varje dag, det som jag inte har levt på 6 månader. Det skrämmer mig lite eftersom jag känner att jag har förändrats, jag har fått andra perspektiv på livet, andra saker som är viktiga än förut. Jag har fått en chans till. Oron över hur länge det varar finns ständigt i bakhuvudet. Den där så viktiga "klämdagen" när man ska känna genom sina bröst förknippas med obehag och en stor rädsla, men jag gör det, rädslan griper tag i mig innan jag inser att det är ärret jag känner. Tänk om jag skulle känna en ny knuta...Jag kan inte tänka så hela tiden då kommer jag alltid att vara rädd och slösa bort värdefull tid, livstid, för det är det jag har, tid för livet, jag har fått en andra chans och jag ska hålla fast i den så länge det går.

Här kommer en länk som visar hur du undersöker dina bröst:
http://www.cancerfonden.se/sv/cancer/Forebygga-och-risker/Tidig-upptackt/Lar-kanna-dina-brost/

..och här kommer en gammal goding som alltid går att lyssna på:
http://www.youtube.com/watch?v=zs6UFYifZ2E

För Kärlekens skull
Utanför fönstret slår våren ut.
Marken blir grön igen.
Allt som var dött, väcks till liv,
det kan också vi
Mm..
Så länge vi andas.
Ute till havs styr en fiskebåt.
Längs en fri horisont.
Den gungar så tryggt in mot hamn
som jag i din famn.
Mm..
Så länge vi älskar.

Det är för oss solen går opp.
Lyser som guld, för kärlekens skull
Solen går upp, så oskuldsfull
Lyser på oss för kärlekens skull.

Högt på ett berg står en katedral,
och pekar upp mot skyn.
Men det är för himlen i dig,
och jorden i mig
Mm..
Vi älskar varandra.

Det är för oss solen går opp.
Lyser som guld, för kärlekens skull
Solen går upp, så oskuldsfull
Lyser på oss för kärlekens skull.

Mmmm...

Lyser som guld, för kärlekens skull
Lyser på oss, för kärlekens skull

2 kommentarer:

  1. Jag är glad för din skull. Är det något livet har lärt mig så är det att tålamod är den viktigaste läxan att lära sig i livet.

    sköt om dig.

    SvaraRadera
  2. Tack! Tålamod och ödmjukhet :)

    SvaraRadera