fredag 31 maj 2013

Jag har haft cancer

Att ett enda ord kan göra så stor skillnad, "haft", har haft cancer, har inte cancer längre, cancerfri.

Besöket hos läkaren gick bra.
Jag har klarat av alla behandlingar, inte en enda gång behövde dosen justeras eller cytostatikan skjutas upp, även alla 25 strålningarna gick som planerat. Detta kombinerat med att tumörerna var små, ingen spridning till lymfkörtlarna och en 30 procentig spridningsbenägenhet (finns de som har 80% eller t.om ännu högre) gör att återfallsrisken minskar. Jag hade en aggresiv knutjävel och det är detta som ökar risken för återfall. Tycker att det finns fler saker som minskar än som ökar. Läkaren menade att risken är som störst de närmsta åren sen minskar den, hon kunde inte lova att den blir 0 men jag tänker som så att risken för återfall bör ju då vara mindre idag än igår:)
Hon tittade och kände på bröstet och tyckte att det var ovanligt mjukt efter så kort tid efter operation och strålning och att ärren och brännskadorna läkt bra. Återbesök i oktober med b.la mammografi som jag kommer att göra 1 ggr/år.
I 10 år kommer jag att vara inskriven på Onkologen, det innebär att Lillsessan är 18 år det året jag kan friskförklars helt. En lång tid.
I 5 år ska jag få sprutan var 4:e vecka och tabletter ska jag äta i 5 år. Sen får vi se vad forskningen säger då, ev blir det ytterligare behandling i förebyggande syfte men det får vi se då. Läkaren sa att jag fått all den bästa behandlingen de kan ge.
Vi pratade också om när jag ska börja jobba igen. Hon tyckte att 25% i augusti och september och sen 50 % i oktober och november lät bra. Jag höll med.

Nu ska jag väl vara sådär jättelycklig? och jag är glad, jätteglad och tacksam över att helvetet börjar normaliseras. Lycklig över att få vara med i livet och samtidigt har jag varit stressad och pressad under så lång tid att det måste få ta tid innan jag hittar mig själv igen. Samma blir jag aldrig igen. Men det behöver inte betyda att det är dåligt, tvärtom kanske det blir bättre? Erfarenheten som cancerpatient ska jag använda och förvalta väl, jag hade gärna varit utan den men när det nu är som det är så.... Jag har redan gjort omprioriteringar som jag känner mig nöjd och tillfreds med.
Önskar er en härlig helg!

8 kommentarer:

 1. Underbara besked och kloka tankar Karin! Så härligt att läsa detta! Hoppas att ni får en skön helg och att ni tar det lagom lugnt inför nästa vecka... Då ses vi ju. Stor kram till hela gänget från oss fyra! Ses snart!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Jag ser fram emot onsdag då vi ses, alldeles för länge sen sist :)
   Kram

   Radera
  2. Jepp, vi ser också fram emot detta! I morgon sänder vi iväg sonen till Polen (klassresa) och samma kväll ska Ellen på sin studentbal i Lund. De e mycket nu helt enkelt. Kramar!

   Radera
 2. Så underbart att läsa! Och visst är det så att du nu måste få tid att hitta dig själv igen ur det vaccum som uppstår när allt är över. Kram Susanna M

  SvaraRadera
 3. Jag finns för dig hela tiden dygnet runt, alltid, älskar dig!

  SvaraRadera