torsdag 30 juli 2015

Att få rätt behandling

Det är ett lotteri, nästan.
Hur aktiv och intresserad är onkologen som behandlar en patient? Har hen tid att sätta sig in i information som kan innebära liv eller död för mig, för dig? Forskning, ny sådan, är det intressant för en onkolog? Att ett enkelt, billigt läkemedel utan biverkningar visar sig vara effektivt i kampen mot återfall i bröstcancer, hur intressant är det? Jag befinner mig i ett ingenmansland eftersom jag är färdigbehandlad för cancern men går på endokrin behandling och därmed fortfarande är inskriven på onkologen och kampen mot återfall är livslång. Ingen Onkolog vet vem jag är eller ser till mina intressen. När onkologen läser nytt forskningsmaterial tänker hen inte på mig utan på de patienter som är nydiagnostiserade/under behandling.
Men jag behöver bli tänkt på, jag vill minska risken så mycket som  möjligt. Den ständiga rädslan för återfall eller en spridning, den lever jag med varje dag. Vem ser till mina intressen? Vem bestämmer om jag ska få tillgång till de nya läkemedlen som kommer fram? Vem är intresserad av att jag överlever? Man måste vara frisk för att vara sjuk och ha tid och ork att hålla koll på forskning, att ha tillgång till källor som också har ett intresse av att överleva, att vara delaktig och ha orken.
http://www.dagensmedicin.se/artiklar/2015/05/31/brostcancerpatienter-som-at-antihistaminer-levde-langre/
30 miljoner kronor behövs för att utöka studien. Det kommer att ta flera år innan forskarna vet mer. Jag har inte tid att vänta. Idag tog jag min första Antihistamintablett.

1 kommentar:

  1. ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
    Finns ingen anledning att vänta på studien. Få biverkningar och bra resultat, livet! Lätt val! Älskar dig!

    SvaraRadera